Sunday, January 27, 2008

"alla dom vackra dör unga och lämnar dom fula med sina fula liv"

Jag brukade i tiden bakåt ta med mig en kvarting Four Bourbon roses och sätta mig på biblioteket här i Kungälv, fast om fest var inplanerad med dryckesbröder i Göteborg blev stadsbiblioteket ärat av min existens.
25 år gammal postgrungare med dålig självkänsla och en obotlig drömmare..
Vanligen bläddrades det i böcker vid poesi hörnan,när jag inte ögnade igenom musiklitteratur eller tegelstensromaner som senare aldrig blev lästa.
Michael Strunge(1958-1986) och boken Kristallskeppet hittade jag en dag,och eftersom trasiga själar och människor på änden alltid känts mer intressanta läste jag igenom boken flera gånger där på biblioteket.Köpte aldrig boken för den kändes rätt att läsa där ibland harklanden och mumlanden och konversationer i lågt tonval.Strunge bodde i Köpenhamn, en stad som i mitt tycke känns varmare på ytan än ex Göteborg och på något sätt sagoaktigt berusande och gemytlig,men men har man suttit på krogar och svamlat och vandrat runt där någon dag i en slags melankolisk uppgivenhet finns det en underlig hårdhet i den stadens ande.Strunge avslutade sin existens på en trottoar efter att ha flugit ner ifrån några våningar i tron att han just då kunde flyga..

"Vaebnet med disse

ordenes vinger

står jeg

parat til at svaeve.


Jeg kaster mig ud fra krystaltårnet

og spaender mig ud

over horisonten

med hjernen i verdens hjerte."

Numera tycks det dock som om dom egentligt intressanta är dom där överlevarna, dom som klev upp ur skiten eller klättrade ur det mörka hålet med sina demoner klamrande vid hälarna in det nya ljuset där det onda förgjordes.

John Frusciante kanske är ett exempel

4 comments:

Nypan said...

Ja jävlars anåda. John Frusciante har ju onekligen gjort en resa och tillbaka. Med honom både försvann och återvände själen och ljudet i RHCP:s musik. Det där med köpenhamn och danskar är knepigt ämne kanske. En fd kollega hade jobbat 2 år i Danmark. Han tvekade inte när han sa: Dom är dejliga och goa mot dig, men efter ett tag märker du att dom föraktar dig djupt och innerligt. Jag vet inte om det stämmer. Men dom gör ialla fall öl som smakar piss :-o
/N

Anonymous said...

Tänk vad man lär sig av de yngre och de äldre.....

Grymt bra musik!

Och Du vitogubben, Du skriver bra!

Tobbe Arnesson said...

Vet inte vem John är, men Johny Cash har också gjort en resa.

Undrar mest om John har bra cykling utanför det där bergshuset...

Vito said...

Danskar är överlag sköna och avslappnade,men ibland känns dom hårda,ölen dom gör går väl ner .)
Tack för komplimangen jansson99gubben :)
Jag undrar faktiskt också det tobbe :O
Finns ju lite sköna kullar i norra LA..